© Rootsville.eu

Si Kahn & George Mann (US)
tiltle: Labor Day
music: Folk -Americana
release date: september 13, 2024
label: Strictly Country Records
promotion: G Promo PR (Geraint and Deb Jones)
info artist: Si Kahn - George Mann

© Rootsville 2024


Vijftig jaar geleden, kort na Labor Day 1974, kwamen Si Kahn en een kleine groep toen jonge muzikanten bijeen in de huiskamer van een lokale DJ in het oude Appalachen-mijnstadje Wise, Virginia. Twee dagen later, gesterkt door vriendschap en een viersporen Teac reel-to-reel taperecorder, stuurden ze het inmiddels klassieke folkalbum New Wood naar de perserij.

De impact was onmiddellijk en diepgaand. "Si Kahn is de eerste artiest sinds Woody Guthrie," schreef Ariel Swartley in de Boston Phoenix, "die neerstrijkt op een lichaam van traditioneel materiaal, het volledig transformeert en het met glans naar huis stuurt." Van de legendarische muziekcriticus Robert Christgau in de Village Voice: "Subtiliteit, originaliteit en pure conceptuele elegantie." En van Studs Terkel, "Si Kahn fuseert leven met zang." Tegenwoordig is Si de enige artiest in de geschiedenis van Folk Music International die zowel hun speciaal gecreëerde Triple Crown Award (#1 artiest, #1 cd, #1 nummer voor 2010) als hun Spirit of Folk Award heeft ontvangen.

Labor Day kwam op het moment dat Si probeerde te beslissen wat voor soort album hij moest uitbrengen om zowel zijn 80e verjaardag als de 50ste verjaardag van zijn eerste album New Wood te vieren. "Ik besloot uiteindelijk," zegt Si, "dat het niet alleen mijn 50 jaar als uitvoerend en opnamemuzikant moest weerspiegelen, maar ook mijn 60 jaar als burgerrechten-, vakbonds- en gemeenschapsorganisator." Dat paste perfect bij wat Si's vriend en medelid van American Federation of Musicians Local 1000, George Mann, dacht. "Ik wilde een album produceren om Si en zijn liedjes te eren op zijn 80e verjaardag," zegt George, "dat de arbeidersbeweging ook een nieuwe verzameling liedjes zou geven over arbeiders, vakbonden en de strijd voor een betere wereld." Dat was muziek in Si's oren.

Volgens George waren er twee leidende principes: een hoop van Si's onuitgebrachte nummers en opnames naar buiten brengen, en selecties opnemen van enkele van de vele geweldige artiesten die Si's nummers in de loop der jaren hebben opgenomen. Gelukkig of helaas, Si heeft honderden onopgenomen nummers, en meer dan 100 artiesten hebben ze opgenomen. Het was niet makkelijk om het terug te brengen tot 21 nummers”.

Maar dat deden ze wel. Op het album Labor Day van Si Kahn & George Mann spelen legendarische artiesten als Peggy Seeger, John McCutcheon, Kathy Mattea, Cathy Fink & Marcy Marxer, Billy Bragg, Michael Johnathon & Odetta en Tom Chapin & the Chapin Sisters niet alleen een aantal van de geweldige nummers van New Wood (‘Aragon Mill’, ‘Gone Gonna Rise Again’, ‘Lawrence Jones’, ‘Truck Driving Woman’), maar ook nummers uit Si’s enorme catalogus die nog nooit eerder zijn uitgebracht, zelfs niet door Si zelf.

Labor Day is inderdaad, zoals de ondertitel al zegt, 'A Tribute To Hardworking People Everywhere.’ Maar nu Si Kahn 80 wordt, is het ook een eerbetoon aan Si’s levenswerk als gepassioneerde strijder voor rechtvaardigheid en als artiest wiens liederen zullen blijven worden gezongen zolang werkende mensen zich organiseren en werken aan het opbouwen van vakbonden en betere omstandigheden voor alle arbeiders.

tracks:

1. Back When Times Were Hard (3:43)
2. Solidarity Day (3:03)
3. Jail Can’t Hold My Body Down (2:29)
4. Gone Gonna Rise Again (3:48)
5. We’re the Ones (2:57)
6. Were You There (2:33)
7. Long Way to Harlan (2:36)
8. Lawrence Jones (3.04)
9. Aragon Mill (3:10)
10. Standing at the End of the Line (1:52)
11. The Old Labor Hall (4:06)
12. Spinning Mills of Home (3:40)
13. Truck Driving Woman (2:34)
14. In the Family (2:00)
15. They All Sang Bread & Roses (3:08)
16. Go to Work on Monday (2:42)
17. We’re Not Leaving (2:39)
18. The Power of the Union (2:59)
19. Hold Our Ground Forever (3:23)
20. You Are the ‘U’ in Union (2:25)
21. People Like You (2:22)